[BLOG] Waarom je juist naar Samos op vakantie moet.

Met dit mooie weer beginnen bij ons de vakantiedromen op hol te slaan. We willen deze hete dromen dan ook het liefst temmen door concrete boekingen te doen op Skyscanner, Airbnb en rozeopblaasflamingo.nl

Dan willen we weer die hete zonnestralen en dat zoute laagje van de zee op onze huid voelen. Gisteren sprak ik met een vriendin die zich afvroeg of Samos een goed idee was om op vakantie te gaan. Ai, dacht ik.. je hebt natuurlijk niet veel zin in bootjes met vluchtelingen die aanspoelen terwijl je net op je handdoekje het taptoe vakantieboek ligt te lezen. Hierover peinzend dacht ik terug aan mijn tijd, nu een jaar geleden, op Samos.

SAMOS VAKANTIE 4


Daar blijven vluchtelingen aankomen, in grote getalen. Maar de tijd van mensen van strandjes plukken is voorbij. De Europese autoriteiten varen met grote boten rond en pikken mensen op om ze direct op te nemen in de overvolle, zwaar onbemande, krakkemikkige Griekse asielprocedure. Men verblijft in een troosteloos kamp vlakbij de hoofdstad, met daarom heen bezorgde Grieken die het kamp al jaren zien uitdijen. Het is aan hen om de duizenden mensen van bad, brood en bed te voorzien.

Maar het zijn diezelfde Grieken die beseffen: ja, we hebben een dikke vette crisis. Ja, ons land lijkt op instorten te staan maar nee, natuurlijk laten we deze mensen niet aan hun lot over. Het is toch lastiger om iemand de deur te wijzen als ze recht voor je neus staan met hebben, houden en kinderen. Vele Grieken zoeken naar oplossingen voor alle problemen die er zijn met de weinige middelen die ze hebben. Zo is er een bekend verhaal van een oude, arme vrouw die de zorgvuldig bewaarde nette schoenen van haar overleden man prompt weggaf aan een net gearriveerde vluchteling. Zelf heb ik met eigen ogen gezien hoe Grieken zich ondanks hun eigen struggles bleven inzetten voor de mensen in het kamp. Een leraar die in zijn Griekse klas plots twee Syrische zusjes erbij kreeg. Ontzettend lastig voor een leerkracht, maar hij wilde er wel het beste van maken.

Ik was onder de indruk van de veerkracht van de lokale bevolking. Daarnaast viel het mij op dat het eiland ‘zo gewoon’ is gebleven onder de ‘tsunami’ van vluchtelingen. Als ik aan een tsunami denk, zie ik een waanzinnig krachtige vloedgolf die het hele leven overspoelt en totaal beheerst.. Geen enkele steen blijft onberoerd. Op Samos heb ik daar weinig van gemerkt.

SAMOS 66

Op dagen dat ik vrij was, trok ik vaak de bergen in en was ik helemaal weg. Ik kon uren hiken zonder een mens te zien. Ik verdwaalde op dat heerlijke, groene eiland en kwam de meest vriendelijke, gastvrije mensen tegen. Eenmaal weer thuis in Vathi (de hoofdstad van Samos) kwam ik soms vluchtelingen tegen, rustig keuvelend over de boulevard. We begroetten elkaar als vrienden en deden alsof er geen kamp, geen crisis en geen asielprocedure was. Op dat moment was het leven de kalm kabbelende kade, het zachte, constante windje dat je zwembroek in no time opdroogt. Bij gebrek aan verbale communicatie maakten we selfies, trokken we ontspannen gezichten en wezen elkaar op de zon die oranje begon te worden en riepen we: “HOLLANDA!”

Ondanks de ellende die ik heb gezien en waartussen ik werkte, beschouw ik de tijd in Samos als een van mijn meest gelukkige tijden. Er was tijd voor onrust, boosheid, verontwaardiging, maar aan het einde van elke dag was het ook tijd voor lang tafelen, mooi gezelschap en een goed Grieks biertje.

SAMOS VAKANTIE.jpg

Doe ons en jezelf een plezier en ga je helemaal te buiten in al het moois wat Samos, Lesbos of een ander Grieks eiland te bieden heeft. Support die Grieken met onze vakantie-euro’s, die kunnen ze gebruiken. Kom bij mij op de koffie en ik vertel je al mijn geheime, lokale Samos tips. Of je nu bent van stadjes, clubs en cocktails of juist gaat voor rust, afgelegen strandjes en wandelingen … Het is er allemaal!

Ga niet op vluchtelingensafari, maar hike door een waterval, beklim een berg in de nacht om de zonsopgang vanaf de top te bekijken of eet de allerbeste calamaris die je ooit hebt gegeten. Ga naar het einde van de wereld om onder de sterren te zwemmen. Je gaat zeker weten die rust vinden die je na een jaar werken of studeren nodig hebt. En als je dan over je taptoe vakantieboek gluurt naar de azuurblauwe zee, peinzend over de vraag of je nog een Mythos biertje moet nemen, denk dan: ja man, deze is voor de economie van die fijne Grieken op Samos!

Yamas

SAMOS VAKANTIE 2SAMOS VAKANTIE 5

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s